En sak som jag aldrig slutar förvånas över är hundars förmåga att hjälpa oss människor. Som till exempel i den här artikeln som handlar om en hund som varnar när hennes diabetessjuka matte har för lågt blodsocker. Hunden har gjort att matten har fått ett mycket friare liv, och att hon inte behöver oroa sig på samma sätt när hon ligger och sover eller när hon lämnar hemmet. Det är helt fantastiskt om ni frågar mig.

Hundar kan ju hjälpa människor på många olika sätt, dels när det gäller sjukdomar som till exempel diabetes och epilepsi, men också med att till exempel spåra upp tjuvar eller försvunna personer, hitta droger, sprängämnen, sedlar, saliv, döda människor och i princip vad som helst som man tränar dem att söka efter. De kan till och med hitta cancer i urinprov. Det finns liksom ingen hejd på vad man kan lära hundar och det ger verkligen en förståelse för hur känslig nos våra fyrbenta vänner har.

räddningshundEn hund kan till exempel hitta knark som är inpaketerat och gömt i en bensintank på en bil. Ni vet ju själva hur starkt bensin luktar, och ändå kan hunden urskilja en annan doft i det. Det är helt sjukt egentligen. Det handlar nästan alltid om dofter när vi tränar våra hundar att hjälpa oss. Oavsett om det är en hund som letar efter minor eller en hund som markerar att matte har ett blodsockerfall så är det en doft som hunden är tränad att reagera på. Men det finns förstås också sådant som inte har med doft att göra, som till exempel ledarhundar. Där handlar det ju om att hunden ska ersätta människans ögon.

Jag tycker som sagt att det här är väldigt fascinerande och jag brukar göra sökövningar med Jolly ibland. Det är egentligen inte så svårt utan det gäller bara att välja en doft (jag brukar använda tepåsar) och sedan lära hunden att den ska leta efter just den doften. Okej, just det där med att lära hunden att den ska bry sig om doften är faktiskt lite svårt, men när den väl fattar så är det bara att lägga doften någonstans och säga ”sök” (eller vad man nu har för ord).

Jag har lagt tepåsar på olika ställen hemma i lägenheten och Jolly hittar dem direkt. Jag har också tagit bara tepåsens förpackning som inte luktar lika starkt, men den hittar hon också direkt. Så nu har jag börjat ta med mig en tepåse ut på promenaderna och göra lite sök utomhus, typ gömma den på ett träd eller så. Det är verkligen en rolig form av aktivering!